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Question 1
How is the procedure to obtain a TCC/TCL by the Jamaican tax authorities for a foreign firm?
Answer 1
The process for obtaining a TCC/TCL for a foreign firm is outlined in the following document:
https://www.ncc.gov.jm/ncc/documents/tax_compliance_for_foreign_suppliers.pdf
Please note that it is not mandatory for foreign firms to submit a TCC/TCL at bid submission but a foreign firm recommended for award of contract must present the TCC/TCL before contract signing can proceed.

Question 2
For an Argentinian based Consultant, which would be the applicable taxes in Jamaica?
Answer 2
The OUR cannot say exhaustively what the applicable taxes are however, please refer to the following document for further information concerning applicable taxes:  
https://www.jamaicatax.gov.jm/documents/10181/420772/it_and_non_residents.pdf/33565bd 3-8289-4430-918b-15210859d85a

Question 3
In "Section 2. Instructions to Consultants", "3. Preparation of Proposals" it is said: "3.1 The Proposal, as well as all supporting documentation and related correspondence exchanged by the Consultants and the OUR, shall be written in the English language". Also in "(d) Documents to be issued by the Consultants as part of this assignment must be in English".
Please, can you confirm this is valid only for the information regarding the Proposal, and that the legal documents of the firm such as the "written power of attorney" can be in their original language (in this case, in Spanish).
Answer 3
 The requirement is applicable for all supporting documentation. Therefore, legal documents, for example a Power of Attorney, are required to be written in English. The practice is that legal documents in their original language are submitted along with the translation thereof, which is certified that it is a true translation of the original document.

Question 4
In "Section 2. Instructions to Consultants; 3. Preparation of Proposals; (C)" it is specified that "Alternative professional staff shall not be proposed, and only one curriculum vitae (CV) may be submitted for each position" and in "Section 5. Terms of Reference; C.1.1." is specified that "If the Consultant indicates that a functional role will be carried out by more than one person, each person will be scored and their scores averaged to determine the score assigned to the functional role.". Please, be so kind as to clarify whether is it possible or not to propose more than one CV for each Position or Functional Role.
Answer 4
The OUR will allow more than one person to be specified for each of the functional roles in the RFP. In such instance, each person will be scored and their scores averaged to determine the score assigned to the functional role as indicated in the Evaluation Criteria set out at paragraph 5.2 of the Data Sheet of the Instructions to Consultants.  
Accordingly, the Clause 3.3(c) of the Instructions to Consultants has been amended by Addendum No. 2, which is now posted on the OUR’s website.
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